välkommen www.give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om Magellanska pingviner

Postad av : Stefan Svensson

Magellanska pingviner är medelstora pingviner som lever på sydamerikanska kusterna och Falklandsöarna. De återvänder till specifika häckningskolonier varje år att föda och para sig med samma partner varje gång. Både män och kvinnor tar hand om äggen och kycklingarna. Medan en gång mycket talrika, har naturvårdare märkt en befolkningsminskning beror till stor del till kommersiellt fiske och effekterna av oljeutsläpp

Fakta

Magellanic pingvin, "Spheniscus magellanicus", är en pingvin arter som förekommer i de södra kustområdena i Sydamerika. De lever på bläckfisk, krill, sardiner och skaldjur. De har utvecklat en salt-utsöndra körtel att filtrera bort det salta vattnet att de oundvikligen svälja vid inmatningen. Deras naturliga predatorer är sjölejon och jättestormfåglarna, även om petreller (en stor köttätande sjöfågel), lever på endast kycklingar och sjuka eller svaga vuxna.
Under parningssäsongen, Magellanpingviner resa till stora häckningskolonier. Några av dessa kolonier kan ha så många som tjugo bon varje 330 kvadratmeter. Magellanpingviner är de enda pingvinarten som häckar i hålor. Normalt är två ägg som ett par dagars mellanrum, och båda föräldrarna ruvar äggen. Äggen kläcks efter 39 till 42 dagar, och föräldrar ger högsta prioritet åt ungen att luckor först. Både kycklingar i allmänhet göra det i vuxen ålder om det finns tillräckligt med mat. Magellanska pingviner kan överleva på egen hand mellan 9 och 17 veckors ålder.
Magellanpingviner behålla samma avel partner år efter år. Vid återgång till de häckande kolonin kommer hanen återkräva håla att paret använda föregående år, och honan kommer att söka honom. Hon kan känna igen sin partner enbart på hans unika läte.

Geografi

Magellanska pingviner är inhemska till Sydamerika. De finns främst i Chile, Argentina, Uruguay och Falklandsöarna, men vissa har nyligen migrerat till södra Brasilien. Det finns så kallade "uteliggare" Magellanpingviner i Australien, Nya Zeeland, Sydsandwichöarna och södra Georgien.

Funktioner

Magellanska pingviner har två olika svarta band, en mot botten av halsen och en på toppen av bröstkorgen. Det ena på toppen av bröstet bildar en upp och ner hästsko, med svarta fjädrar som löper längs båda sidorna av kroppen. Annars är magen vit, och resten av kroppen är svart. På huvud, vita band löper från varje öga ner på sidan av huvudet, och de träffas under hakan. Kycklingar och yngre pingviner är grå-blå och fluffigt. Unga pingviner har svarta fläckar på sina fötter, medan pingviner över tio år gamla har helt svarta fötter.

Storlek

Magellanska pingviner är från 28 till 30 inches tall, och väger mellan 6,5 och 13,2 kg. Hanarna är större än honorna. Detta gör den till ett medelstort pingvin, och det är något större än sin närmaste släktingar, Humboldt, Galapagos och afrikanska pingviner.

Riskfaktorer

Under de senaste 20 åren, den internationella unionen för bevarande av natur har rapporterat att Magellanska pingvinen har gått från sin "livskraftig" klassificeringen av sin "missgynnad" klassificering. Den största risken är olja förorening från offshore-borrning spill. Birdlife International rapporterar att så många som 42. 000 pingviner per år dödas av oljeskador längs den argentinska kusten. Yrkesfisket är också ett bekymmer, som pingviner blir intrasslad i fiskenät och överfiske utarmar deras föda. Andra hot är jakt, insamling av ägg och predation, framför allt från rävar och förvildade katter.


Copyright © 2011 give2all.org