välkommen www.give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad gör våra kroppsceller göra med syre?

Postad av : Ulf Friberg

Kroppens celler och utnyttja syre för att överföra energi som lagras i mat till en användbar form. Denna process, som kallas cellandning, gör att cellerna att utnyttja energi för att utföra viktiga funktioner som strömförsörjning muskler (även ofrivilligt muskler som hjärta). Utan syre kan cellerna fungerar under en begränsad period, långsiktiga syrebrist leder till celldöd och så småningom dör organismen

Glykolys

Celler använder syre för att hjälpa till cellandningen. Denna typ av andning, kallad aerob cellandning, omvandlar lagrad energi till en användbar form. Det första steget i aerob cellandning, glykolys, kan utföras utan syre. Men om syre inte är närvarande, kan cellandningen inte fortsätta förbi detta stadium.

I glykolysen är glukos omvandlas till en kolbaserad molekyl som kallas pyruvat. Två molekyler adenosinse tri-fosfat (ATP), en nukleotid som ger energi till celler, genereras under denna process.

Pyruvat är uppdelade i lös kol och väte, som kan kombineras med syre för att skapa koldioxid och NADH (en elektron transport molekyl). Om syrgas inte är närvarande, går uppdelade pyruvat genom en process som kallas fermentering, som producerar mjölksyra.

Elektron transportkedjan

Syre är viktigt att det tredje steget av den aeroba cellandningen cykel. Under detta steg, elektrontransport molekyler bär elektroner till cellerna, där de skördas och används för ATP-produktion. Efter elektronerna används, kombinerar med syre och väte och bildar vatten och elimineras från kroppen.

Om syrgas var inte närvarande under detta steg skulle elektroner bygga upp i systemet. Snart elektron transportkedjan skulle bli igenfyllda och ATP-produktionen skulle upphöra. Detta skulle leda till celldöd och död av skadegöraren.

Hemoglobin

Hemoglobin, eller röda blodkroppar, främst transporterar syre. Dessa celler får syre som luften är andades in genom lungorna. Syre binder sig till dessa celler, som sedan bära den till hjärtat. Hjärtat cirkulerar syresatt blod till cellerna i hela kroppen i processen för cellandningen.

Tillfälliga förlusten

Vid träningen kan kroppen bryter ned syre snabbare än det kan tas till cellerna. Detta orsakar en tillfällig syrebrist. Muskelceller kan utföra anaerob (högtrycksspruta) andning under en begränsad tid när detta sker. Anaerob andning genererar mjölksyra, som samlas i musklerna, vilket leder till kramper och trötthet.

misär och död

Om cellerna berövas syre under en längre period, kan organismen inte överlever. Elektroner bygga upp i elektronen transportsystemet, stoppa produktionen av ATP. Utan ATP kan cellerna inte utföra viktiga funktioner såsom att hålla hjärtat slog och lungorna in-och utflyttning. Organismen kommer snart förlorar medvetandet och kommer att dö om syre inte snabbt återställs.


Copyright © 2011 give2all.org